top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

CD&V wil Brussels Gewest als hoofdstad van België

De stad Brussel krijgt elk jaar ongeveer 177 miljoen euro voor haar hoofdstedelijke functies, zoals protocollaire evenementen. Volgens Bianca Debaets (CD&V), staatssecretaris in de Brusselse regering en gemeenteraadslid van de stad Brussel, trekt de stad op die manier onnatuurlijk veel aandacht naar zich toe. 'Ook in de andere Brusselse gemeenten zijn boeiende dingen te ontdekken, die ook financiering vragen. We zijn niet voor niets het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.'

Debaets stelt voor dat budget van de stad Brussel over te hevelen naar het Brussels Gewest, zodat alle Brusselse gemeenten er een beroep op kunnen doen om de hoofdstedelijke uitstraling te versterken. Het voorstel komt er in de aanloop naar de regionale verkiezingen in mei. De Nederlandstalige partijen zijn al langer vragende partij om meer bevoegdheden en budgetten over te hevelen van de gemeenten naar het gewest. Op die manier willen ze het bestuur efficiënter maken. De Franstaligen zijn daar minder voorstander van, want op gewestniveau hebben de Nederlandstaligen een gegarandeerde vertegenwoordiging.

bottom of page