top of page

Alcoholverbod in de voetgangerszone blijkt maat voor niks, nog geen enkele boete geïnd sinds februar

Problematiek breidt zich inmiddels ook verder uit richting andere buurten

Sinds februari geldt er in de hoofdstad tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends een alcoholverbod in de voetgangerszone, maar die maatregel heeft voorlopig nog niet veel zoden aan de dijk gebracht. Uit cijfers die Brussels gemeenteraadslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg, blijkt immers dat er op vijf maanden tijd al 706 alcohol-PV’s opgemaakt werden, maar dat er daarvan nog geen enkele boete geïnd werd. “Er lopen nog steeds evenveel dronkenlappen rond in de voetgangerzone, die voor een zeer bedreigend sfeertje zorgen”, aldus Debaets. “Bovendien breidt deze problematiek zich ook verder uit richting de Varkensmarkt.”

Het alcoholverbod tussen middernacht en 6 uur ’s ochtends is bedoeld om de voetgangerszone veiliger en aangenamer te maken, maar daar is na enkele maanden helaas nog niet veel van te merken. Zeker rond de Beurs zijn de problemen nog lang niet van de baan. “In de hele voetgangerszone, maar zeker in de omgeving van de Beurs, lopen er nog steeds evenveel dronkenlappen rond als voordien”, duidt Debaets. “Zij zorgen er voor dat er al te vaak een bedreigend sfeertje hangt rond wat een aangename centrumbuurt zou moeten zijn. Van enige verbetering is alvast niet veel merkbaar de laatste maanden.”

Meer nog, van de in totaal 706 alcohol-PV’s die sinds februari werden opgesteld, werd nog geen enkele van de 328 opgelegde boetes geïnd. “Dat toont toch aan dat deze maatregel inderdaad een maat voor niks geworden is”, vervolgt Debaets. “144 PV’s werden daarbij zonder gevolg afgesloten, omdat de overtreders in het buitenland wonen, wegens afvoering uit de bevolkingsregisters of omdat de overtreders dakloos zijn. Zo wordt het natuurlijk moeilijk om een consistent beleid te kunnen voeren en deze problematiek duidelijk en stevig te kunnen aanpakken.”

Spelende kinderen

Bovendien riskeert het probleem er alleen maar groter op te worden, want ook aan de Varkensmarkt steken regelmatig soortgelijke incidenten de kop op. “De situatie daar moet eveneens nauwlettend in het oog gehouden worden en indien nodig streng aangepakt worden”, besluit Debaets. “Ik werd deze week nog aangesproken door bezorgde ouders die aan de Varkensmarkt wonen en hun kinderen daar niet meer buiten willen laten spelen, dat is hallucinant én onaanvaardbaar. Momenteel laten we nog te veel begaan en laten we maar betijen dat Brussel als onveilige of onaangename stad gezien wordt. Daar moet dringend verandering in komen. Ik zal dan ook niet nalaten om hierover in dialoog te treden met de buurtbewoners, om dan nadien de burgemeester te kunnen interpelleren in de gemeenteraad.”

6 weergaven0 opmerkingen
bottom of page