top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Nù ingrijpen als we een tweede lockdown willen vermijden

Nadat de provincie Antwerpen eerder al strenge maatregelen nam om een nieuwe uitbraak van het coronavirus aan te pakken, staat ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor een soortgelijke uitdaging. Verschillende stemmen uit de Brusselse medische wereld trokken de afgelopen dagen al aan de alarmbel en zorgen zo hopelijk ook voor een wake-upcall bij de Brusselse Regering, hoopt Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V): “Als we een tweede lockdown willen vermijden, zullen we nù moeten ingrijpen.”

Tijdens de eerste lockdown kreeg de hoofdstad heel wat klappen te verwerken. In de eerste plaats in de vorm van heel wat menselijk leed, maar ook de economie bleef niet gespaard. Verschillende bedrijven gingen failliet, terwijl het Brussels Gewest talmde met compensatiepremies en andere vormen van ondersteuning. “De lockdownperiode heeft pijn gedaan, maar de Brusselaar heeft zich zo goed als mogelijk proberen redden in het kluwen van maatregels die door het Gewest en de gemeenten getroffen werden”, weet Bianca Debaets (CD&V). “Hoe dan ook is iedereen ervan overtuigd dat een tweede lockdown echt geen optie is voor Brussel. De sociale en economische gevolgen daarvan zouden onoverzienlijk zijn. Dat is waarom Minister-President Rudi Vervoort en de rest van de Brusselse Regering nù krachtdadig zullen moeten ingrijpen, want het is opnieuw 5 voor 12.”

Na de verschillende nieuwe besmettingshaarden in de provincie Antwerpen lijken de cijfers nu ook in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opnieuw in stijgende lijn. Bovendien blijkt het virus nu ook opnieuw de weg te hebben gevonden naar 5 Brusselse woonzorgcentra. “De signalen zijn er, dus moeten we er ook duidelijk op reageren”, waarschuwt Debaets. “We zitten op enkele dagen, hooguit enkele weken van een Antwerps scenario. In het belang van de gezondheid van de Brusselaars moet er nu dus iets met die signalen gedaan worden, anders komen we weer te laat met een reactie. De regels opnieuw verstrengen zal niet bij iedereen in goede aarde vallen, maar het is wel nodig. In dat opzicht ben ik ook blij dat de Brusselse burgemeester Philippe Close eerder deze week mijn oproep volgde en besloot om de Zuidfoor dan toch nog te annuleren. Dat lokte een boel commentaar uit, maar uiteindelijk was dat wel de enige logische beslissing. Ik moedig zijn partijgenoot en de rest van de Brusselse Regering dan ook aan om dat voorbeeld te volgen gezien de enorme belangen die op het spel staan.”

bottom of page