top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Tijd voor een burgervader die de Brusselaars trots maakt

De burgemeester van Mechelen werd onlangs uitgeroepen tot beste burgemeester ter wereld. Een heel contrast met onze stad Brussel waar de burgemeester week na week negatief in de pers kwam. Dieptepunt was het ontslag van de burgemeester en de politieke crisis die daarop is gevolgd. Welke burgemeester willen we als Brusselaars? Welke eisen stellen we aan de nieuwe burgemeester die in september zijn ambt opneemt?

Ik legde mijn oor te luisteren bij enkele Brusselaars. En wat blijkt? De meningen over wat een goede burgemeester moet zijn lopen niet ver uit mekaar. De adjectieven die steeds terugkeren zijn: eerlijk, tweetalig, luisterbereid, verbindend, ethousiasmerend. Ik voeg daar graag tolerant en open-minded aan toe. En uiteraard mag daadkracht niet ontbreken. Een goede burgemeester kan in enkele jaren tijd zijn stad een nieuw gezicht geven. Dat is in Brussel erg nodig. Ik hoef u waarschijnlijk niet te vertellen hoe schaamteloos de voetgangerszone er meestal bijligt…

Ik wil de nieuwe burgemeester Philippe Close om te beginnen zeker krediet geven. Ik denk dat de functie mee de man zal maken. Philippe Close heeft al verschillende signalen gegeven dat hij wil luisteren naar de veel te lang genegeerde Brusselse stemmen. Over de voetgangerszone, over de handelaars, over de deelgemeenten Laken en Neder-Over-Heembeek. Ik zal de vernieuwde bestuursploeg goed in het oog houden. Dat bent u van mij gewoon. Maar redeloos alles afbreken wat het stadsbestuur voorstelt zal ik niet doen. Ook dat bent u van mij gewoon.

bottom of page