top of page

Rellende jongeren: Brusselaars zijn het kotsbeu

IK vraag lik-op-stuk-beleid en snelle bestraffing

“We zijn het meer dan beu. Het is tijd dat we als Brusselaars zeggen tegen alle rellende jongeren: niet in onze naam, dit moet stoppen. Wie winkels vernielt en de politie aanvalt, verraadt zijn eigen stad en werkt stigmatisering van allochtone gemeenschappen in de hand. Het imago van onze hoofdstad en al haar inwoners wordt besmeurd in binnen- en buitenland”. Dat zegt Brussels staatssecretaris Bianca Debaets naar aanleiding van de rellen die gisteren de Brusselse Louizawijk op stelten zetten. Debaets geeft ook aan blij te zijn dat de politie correct en krachtdadig is opgetreden. De daders zullen hier niet ongestraft mee weg komen. Brussel moet een lik-stuk-beleid voeren ten aanzien van relschoppers"

“We moeten duidelijkere grenzen trekken en werk maken van een lik-op-stuk-beleid. Dat kan pas als de politie voldoende voeling heeft in de verschillende wijken en gemeenschappen. Daartoe moet er dringend werk worden gemaakt van een eigen Brussels aanwervingsbeleid zodat het korps diverser wordt en de Brusselse samenleving weerspiegelt”.

Herstel vertrouwen jongeren - politie

Volgens Debaets moet het vertrouwen tussen jongeren en politie hersteld worden, o.a. door versterkt in te zetten op het schooladadoptieplan. In dit Nederlandse model gaan wijkagenten op regelmatige basis les geven aan kinderen van 11 en 12 jaar rond bvb discriminatie, geweld en vandalisme. Zo leren de kinderen de wijkagent kennen als een vertrouwenspersoon en niet als iemand die ze willen bekampen.

Kansen geven, Kansen nemen

“Als Staatssecretaris voor Gelijke Kansen weet ik dat allochtone jongeren soms op drempels stoten, bvb op de arbeidsmarkt. Maar we geven ook ontzettend veel kansen, via goed onderwijs, tewerkstellingsprojecten en tal van organisaties waar jongeren omkaderd en begeleid worden. Maar we moeten hen ook duidelijk maken dat we verwachten dat ze die kansen grijpen”.

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page