top of page

Gelijk prijzengeld m/v bij Brussels Marathon

Nu krijgen vrouwen slechts een derde van het prijzengeld voor mannen

Bianca Debaets, Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen zegt verrast te zijn dat Christelle Lemaire, die vandaag de overwinning haalde bij de Brussels Marathon, zich tevreden moet stellen met een prijzenpot die meer dan 3 keer lager ligt dan de mannelijke winnaar Stephen Kiplagat.

“Nochtans heeft Christelle Lemaire dezelfde afstand gelopen. Toch moet Christelle Lemaire zich tevreden stellen met 300 euro terwijl haar mannelijke evenknie met 1000 euro naar huis gaat”.

“We zien het ook in tal van andere sporten” zegt Debaets.

“Het is niet normaal dat bv. sommige mannelijke topvoetballers in een halve dag even veel verdienen als vrouwelijke topvoetballers op een heel jaar. In geen enkele maatschappelijke sector zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zo groot als in sommige sporten. Sport gaat niet enkel over competitie maar ook over volksgezondheid, sociale cohesie en fair play in onze samenleving. Dat bewerkstellig je niet door als organisator zelf zo’n groot verschil in stand te houden”.

Debaets wil daarom het gesprek aangaan met de organisator van de Brussels Marathon zodat bij de volgende edities dat verschil wordt weggewerkt.

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page