top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

"Er zijn nog altijd bestuurders die denken dat Brussel Francorchamps is"

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) wil de pakkans voor snelheidsovertredingen in Brussel opdrijven en ze wil ook een mentaliteitswijziging zien. Dat zei ze in "Terzake" in de nasleep van een aantal zware ongevallen met vluchtmisdrijf in Schaarbeek.

De laatste maanden zijn er in Schaarbeek verschillende ongevallen met vluchtmisdrijf gepleegd. Er vielen zwaargewonden en begin november kwam een jonge vrouw om het leven nadat ze was aangereden met de fiets. Volgens Debaets heeft ze als staatsecretaris in Brussel al heel wat gedaan voor de verkeersveiligheid in de hoofdstad. "We treden strenger op. Vorig jaar alleen hebben we 600.000 verkeersovertredingen vastgesteld, waarvan 200.000 gelinkt aan snelheid. Het aantal pv's is in 5 jaar tijd vervijfvoudigd."

De staatssecretaris vindt wel dat er een mentaliteitswijziging nodig is. "Er zijn nog altijd mensen die denken dat Brussel Francorchamps is. We zullen blijven controleren en beboeten tot het helemaal doordringt dat dat niet zo is." Debaets kijkt ook naar de toekomst. "We willen toekomstige automobilisten bewustmaken dat in de stad rijden heel anders is dan op het platteland. Dit jaar gaan er nieuwe rijopleidingen van start in Brussel. De rode draad is respect en hoffelijkheid."

Er is in Brussel wel een groot verschil tussen perceptie en de werkelijkheid. "Het aantal verkeersslachtoffers daalt in Brussel, maar elk slachtoffer is er een te veel. Dat is een broer, dochter of vader die niet meer thuiskomt. Dat kunnen we niet toelaten."

"Maar ik kan het niet alleen", benadrukt Debaets. "Dit is een zaak van ons allen. Daarom wil ik tijdens een staten-generaal van de verkeersveiligheid iedereen rond de tafel krijgen. Zolang mensen het nodig vinden om te racen in de bebouwde kom, om dan dubbel te parkeren, zo komen we er niet."

9/1/18 - vrtnws.be

bottom of page