top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

We investeren in bijkomende fietsbrigades

Zes politiezones maken aanspraak op middelen voor aanschaf fietsen en materiaal

Deze ochtend hebben Brussels burgemeester Philippe Close en Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets een politiepatrouille van de fietsbrigade van de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene bijgewoond. Bianca Debaets heeft er aangekondigd dat het Brussels Gewest zal investeren in nieuwe fietsbrigades voor politiezones die daar nog geen gebruik van maken. Bestaande fietsbrigades zullen worden uitgebreid.

Politieagenten op de fiets zijn aanspreekbaar en mobiel. Ze zijn uitermate geschikt om te patrouilleren in een voetgangerszone of om verkeersinbreuken vast te stellen die zachte weggebruikers in gevaar brengen. De fietsbrigade in de politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene is de grootste in Brussel met 41 bikers. Zij schreven afgelopen jaar meer dan 41.000 pv’s uit waarbij het in 60% van de gevallen ging om de bescherming van zachte weggebruikers.

“Ik wil dat fietsbrigades een vertrouwd beeld worden in heel het Brussels Gewest. Fietsbrigades zijn een goede manier om de verkeersregels te doen naleven, in het voordeel van de zachte weggebruiker”

Vandaag maken reeds 4 van de 6 Brusselse politiezones gebruik van een fietsbrigade. Dat moet beter. Het voorziene budget voor de ondersteuning van de politiezones in hun controletaak in het verkeer bedraagt 1,2 miljoen euro in 2019. De middelen zijn afkomstig van het Brussels Verkeersveiligheidsfonds, dat gespijsd wordt met in Brussel geïnde verkeersboetes. De politiezones worden opgeroepen om van die middelen gebruik te maken en projecten in te dienen bij het Brussels Gewest voor het creëren van fietsbrigades of het versterken van de huidige vloot.

bottom of page