top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

De weg vooruit naar een proper Brussel? Strenger controleren en sanctioneren

Brussel is een vuile stad. Het is geen boutade, maar wel de spijtige werkelijkheid. Iedereen kent wel een straathoek waar om de paar dagen een afvalberg opduikt. Een matras, een koelkast, en een autoband krijgen al snel het gezelschap van uitgekieperde vuilniszakken en achtergelaten bouwmaterialen. Vuil trekt vuil aan. Dat is de broken window theory in de praktijk. In die vicieuze cirkel zit Brussel al jarenlang gevangen. De netheidsdiensten vegen en halen op wat ze kunnen, maar dat levert structureel geen gedragsverandering op bij de vervuilers. Erger nog, de hardnekkige sluikstorter voelt zich beloond omdat zijn rommel toch binnen de kortste keren opgehaald is. Waarna nieuwe rommel volgt. De slachtoffers zijn u en ik die zich wel aan de regels houden.

We weten wat de hotspots zijn voor sluikstort. Dankzij de fix my street app die ik liet op piunt stellen, hebben we een goed zicht op de straathoeken en verlaten terreinen waar het vuil zich concentreert. Het slechte nieuws is: het gaat om véél sluikstorthotspots. Het goede nieuws: we kunnen er iets aan doen. Daarvoor moeten we kiezen voor een strengere aanpak om de helse kringloop van ‘vuil trekt nog meer vuil aan’ te doorbreken.

Het is in de eerste plaats de taak van de overheid om de wetten te doen naleven. Vuilnis hoort niet op straat thuis, maar in een vuilnisbak. Wat je in je living niet doet, doe je ok niet in de openbare ruimte. Dat is een kwestie van respect. Aan dat respect ontbreekt het in Brussel. Wie zich respectloos gedraagt, moet gestraft worden. Anders beloon je wie eikelgedrag vertoont en passen we ons aan aan de ergste en niet aan de beste, zoals Brusselaar en schrijver Joost Vandecasteele het onlangs verwoordde. Wie niet horen wil, moet voelen.

Daarom is mijn voorstel om meer en gerichter te controleren op sluikstorten. Zet daarvoor de talloze gemeenschapswachters in die elke dag door de Brusselse straten lopen. Geef hen de juiste opleiding. Waarna ze de straat op kunnen om vast te stellen en te sanctioneren. De GAS boetes voor sluikstorten moeten de hoogte in. Andere steden in België zetten daar al volop op in en gebruiken alle wettelijke middelen, ook GAS boetes door gemeenschapswachten. De stad Brussel blijft achter. Terwijl het netheidsprobleem hier net het grootst is. Dat bleek nog maar eens uit het gisteren bekendgemaakte onderzoek van Test Aankoop.

Er zijn in de stad Brussel te weinig bakens verzet zijn de afgelopen zes jaar. Kijk naar het stadscentrum – het centrum van de hoofdstad van dit land. De centrumlanen liggen er vuiler en groezeliger bij dan ooit tevoren. De aan de gang zijnde wegenwerken zijn daarvoor geen excuus. Op die manier gaan mensen Brussel mijden. Door laks op te treden tegen wie zijn voeten veegt aan onze stad, schieten we in eigen voet.

Alle Brusselaars en bij uitbreiding alle Belgen en Europeanen verdienen een hoofdstad waar ze trots op kunnen zijn. Die trots komt er maar wanneer we strenger worden en de notie respect terug een centrale plaats geven in deze stad.

bottom of page