top of page

Ik trok naar Nijmegen, Europese Groene Hoofdstad

Nijmegen is een grootse kleine stad. Het is om te beginnen de oudste stad van Nederland. De stad telt 200.000 inwoners en is een voorbeeldstad voor de rest van Europa. De Nijmegenaren mogen zich dit jaar Europese Groene Hoofdstad noemen. Dat is een hele eer. Ook Brussel was al eens kandidaat voor die titel, maar we haalden het enkele jaren geleden net niet.

Samen met Alex Puissant trek ik naar Nijmegen. We ontmoeten er burgemeester Hubert Bruls. Hij laat ons zien wat Nijmegen allemaal in gang heeft gezet op het vlak van duurzaamheid. We lopen door de stad. Sinds de jaren zeventig is er al een grote voetgangerszone in het centrum. En het valt op: Nijmegen ligt er veel en veel netter bij dan Brussel.

Ik ben onder de indruk van 3 concrete voorstellen waarmee we ook in Brussel aan de slag kunnen:

Openbare watertappunten
Op meer dan 20 plaatsen kan je gratis drinkwater tappen. Gewoon de waterleiding naar boven halen, een kraantje aankoppelen en klaar is kees. Het werkt. Mensen vullen hun hervulbare drinkflessen en kopen minder plastic wegwerpflesjes.

Super de luxe fietsenstallingen. En gratis
Overal in de stad vind je fietsenstallingen. De ondergrondse stalling in het centrum is voorzien van een fietsrolband. De band duwt mee je fiets naar boven. Zo is de fietsparking ook voor mensen met iets minder spierkracht perfect toegankelijk. In de fietsstalling wordt elke fietser hartelijk begroet en geholpen als het nodig is. “Je moet fietsers het grootst mogelijke comfort bieden in je stad. En ervoor zorgen dat de fiets gebruiken goedkoper is dan met de wagen te komen”. Alle stallingen zijn dan ook helemaal gratis.

Geen groen in de buurt? Geen optie
Toen bleek dat niet elke woning in de stad binnen een straal van 400 meter toegang had tot een parkje of een speeltuin heeft het stadsbestuur beslist dat het anders moest. Op dit plein zijn de parkeerplaatsen voor auto’s geschrapt, en is er een groenzone met een waterpartij aangelegd. Wat blijkt? Ook de tegenstanders van het project zijn nu helemaal gewonnen voor hun nieuwe ‘tuin in de stad’.

8 weergaven0 opmerkingen
bottom of page