top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Gratis bestaat niet. Iedereen moet bijdragen naar draagkracht en vermogen

Zowel de vicevoorzitter van de MIVB als een aantal politieke partijen spelen met het idee om het openbaar vervoer in Brussel (deels) gratis te maken. Staatssecretaris Debaets waarschuwt voor deze opstoot van populisme: “Gratis openbaar vervoer is onbetaalbaar maar ook sociaal onrechtvaardig: uiteindelijk zijn het toch gewone Brusselaars die de rekening betalen via de algemene belastingen. Goed openbaar vervoer verdient een prijs. Er zijn nu trouwens al sociale tarieven voor mensen die het minder breed hebben.”

De staatssecretaris wijst er op dat de MIVB zeer sterke resultaten neerzet (een stijging van 44% van 277,3 miljoen ritten tot 401 miljoen ritten over tien jaar tijd), onder andere dankzij de investeringen van de overheid én de inkomsten via tickets en abonnementen.

“Mensen zijn bereid om te betalen voor kwaliteit. Dankzij verstandig en vooruitziend beleid heeft de MIVB de laatste tien jaar bijzonder sterke cijfers gehaald: een consistent groeiend aantal gebruikers, een aanzienlijk uitgebreide dienstverlening en real time data waar ze in andere regio’s van dit land alleen maar kunnen dromen.”

Maar met de komende plannen – denk aan de metrouitbreiding – zullen de kosten niet plotsklaps dalen, vervolgt de staatssecretaris: “Integendeel, als we het openbaar vervoer willen uitbreiden, en daar bestaat een grote consensus over, moet daar ook een vaste stroom aan inkomsten tegenover staan. Bovendien werkt het personeel van de MIVB zeer hard voor deze resultaten: willen wij hun lonen blijven betalen en resistent maken aan de stijgende levensduurte, dan moet dat ook gefinancierd worden door vaste inkomsten voor de MIVB.”

De staatssecretaris concludeert: “Het is makkelijk en populistisch om te zeggen dat alles gratis moet, maar laat ons geen luchtkastelen verkopen aan de mensen: de MIVB verdient een rechtvaardige financiering, geen visie op drijfzand. Een alles-gratisverhaal is niet eerlijk. Wel eerlijk is een bijdrage naar draagkracht en vermogen”.

bottom of page