top of page
Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief

Voorzie leerlingen uit kwetsbare gezinnen van laptops en gratis internet

Nu de scholen noodgedwongen de deuren sluiten door het coronavirus, staan er voor duizenden Brusselse leerlingen enkel nog thuislessen en huiswerk op het programma. Toch is dat niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Kinderen uit kwetsbare gezinnen riskeren immers om (nog meer) leerachterstand op te lopen. “Daarom roep ik het Centrum voor Informatica voor het Brusselse Gewest (CIBG) op om haar overtollige computers uit te lenen aan jeugdwelzijns- en onderwijsorganisaties en tegelijkertijd de toegang tot het internet te vergemakkelijken”, klinkt het bij Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V). “Op die manier krijgen kwetsbare leerlingen de nodige extra ondersteuning en vermijden we dat de digitale kloof nog wat breder gaapt tijdens deze uitzonderlijke tijden.”

Leerlingen uit kwetsbare gezinnen hebben niet altijd even makkelijk toegang tot een computer of internet, wat in coronatijden een extra grote rem op hun schoolse ontwikkeling legt. “Nu leerlingen geacht worden thuis de leerstof te oefenen en digitaal bereikbaar te zijn, is het net belangrijk dat iederéén daarin mee kan gaan”, duidt Bianca Debaets. “In Mechelen heeft de stad, in samenwerking met Telenet en de vzw Deelbaar Mechelen, daar al duidelijk werk van gemaakt. In totaal worden er meer dan 60 laptops ter beschikking gesteld van leerlingen uit kwetsbare gezinnen. Telenet besloot dan weer om, op aanvraag, vouchers uit te delen aan scholen of sociale organisaties voor jongeren die thuis geen internetverbinding hebben. Op die manier kunnen de gezinnen die een laptop ontvangen, gemakkelijker toegang tot het internet krijgen.”

Die lijn zou gerust doorgetrokken mogen worden naar de hoofdstad, waar een deel van de bevolking het nog steeds zonder internetverbinding thuis moet stellen. “Het CIBG beschikt over heel wat computermateriaal, dat ongetwijfeld niet allemaal gebruikt wordt”, stelt Debaets. “Die reserves zouden dus makkelijk gebruikt kunnen worden om ook de kwetsbare Brusselse leerlingen te helpen bij hun digitale schoolwerk. We mogen niet riskeren dat zij de grote dupe worden van deze uitzonderlijke omstandigheden, louter en alleen omdat ze door hun thuissituatie de digitale kloof niet kunnen overbruggen.”

Structurele steun

“Daarom roep ik het CIBG op om haar overtollige computers uit te lenen aan jeugdwelzijns- en onderwijsorganisaties en samen met de telecomoperatoren werk te maken van een makkelijkere toegang tot het internet”, besluit Debaets. “Ik denk dan bijvoorbeeld aan organisaties als 4wingsfoundation, dat jongeren helpt om zich digitaal te vormen, of de Koning Boudewijnstichting en Maks, die ook al dergelijke initiatieven ondernamen in het verleden.

Op die manier kan die steun ook op een structurele manier plaatsvinden. In tijden waarin iedereen zich van zijn of haar meest solidaire kant toont om deze crisis te kunnen counteren, lijkt zoiets me niet meer dan logisch. Het is nu meer dan ooit onze taak om de meest kwetsbare groepen te beschermen.”

bottom of page