top of page

Duid grotere delen van de openbare weg aan als voetpad aan scholen

De eerste schooldag is er door de coronacrisis een geworden zoals we die nooit eerder gezien hebben. Door de geldende maatregelen wordt het een start vol mondmaskers, social distancing en vaak verluchte lokalen, maar toch liep het deze ochtend al op verschillende plaatsen stroef. “Als je de lange rij ouders zag die opeen gedromd stonden om hun kinderen af te zetten aan de schoolpoort, waar de nodige afstand niet altijd bewaard kon worden, kan je alleen maar concluderen dat er bredere voetpaden nodig zijn om iedereen veilig tot in de klas te krijgen”, oppert Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

Om het probleem van de ellenlange rijen – in verschillende gemeenten doken berichten op dat ouders soms tot drie kwartier stonden aan te schuiven om hun kinderen af te zetten aan de schoolpoort – op te lossen, ijvert Debaets voor een tijdelijke verbreding van de voetpaden aan de scholen.

“Als je ziet hoe de ouders opeen gedromd staan en ellenlange rijen vormen, is dat de enige manier om iedereen veilig tot aan de schoolpoort en in de klas te krijgen”, aldus Debaets. “De strijd tegen het coronavirus begint uiteraard niet pas vanaf de schoolpoort, maar al voordien. Door grotere delen van de openbare weg in de straten van en rond de scholen als voetpad te gaan definiëren, door bijvoorbeeld nadarhekken te plaatsen tijdens de uren waarop ouders hun kinderen kunnen afzetten en ophalen, kunnen we zeker zijn dat er genoeg afstand bewaard wordt en dat andere voetgangers ook nog steeds zonder probleem kunnen passeren. Ook de schoolstraten kunnen daar een erg belangrijke rol in spelen, want daar wordt per definitie al meer ruimte gecreëerd aan het begin en einde van elke schooldag. Dit lijkt dan ook het ideale moment om daar heel wat nieuwe testlocaties aan toe te voegen.”

Veilig richting schoolbanken

Door de drukte kon de social distancing bij aanvang van de eerste schooldag niet overal gegarandeerd worden, wat het harde werk van de scholen teniet dreigt te doen. “Alle scholen hebben enorm hard hun best gedaan om vandaag hun leerlingen te kunnen verwelkomen, het zou zonde zijn moest dat voor niets geweest zijn”, duidt Debaets. “Natuurlijk is het logisch dat ouders hun kinderen zelf willen afzetten aan de schoolpoort, zeker nu sommige ouders misschien wel met eigen ogen willen zien of het wel veilig is om hun kroost richting schoolbanken te sturen. Maar helaas verplaatst het probleem zich daardoor momenteel wel naar de straten rondom de scholen.”

14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page