top of page

Roep commissie Binnenlandse Zaken vervroegd bijeen na geweld tegen hulpdiensten

Afgelopen nacht vond een zoveelste incident plaats waarbij de Brusselse hulpdiensten belaagd werden tijdens een interventie. Dit keer werd de brandweer bestookt met molotovcocktails bij een vuilbakbrand in de Marollen. Voor Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) is de maat meer dan vol: “Dit is het zoveelste incident op enkele maanden tijd, terwijl geweld tegen orde- en hulpdiensten absoluut niet door de beugel kan”, klinkt het duidelijk. “Ik roep dan ook op om de bevoegde commissie Binnenlandse Zaken vervroegd bij elkaar te laten komen om Minister-President Rudi Vervoort de nodige uitleg te laten geven en om werk te maken van een gecoördineerd actieplan over de zes politiezones heen.”

Debaets diende naar aanleiding van de voorbije incidenten al een interpellatie in bij de parlementaire diensten. “Normaal gesproken zou die aan bod moeten komen tijdens de eerste commissie Binnenlandse Zaken na het zomerreces, maar de situatie is nù uit de hand aan het lopen”, aldus Debaets. “Daarom roep ik ook op om nu al de commissie Binnenlandse Zaken bij elkaar te laten komen en Minister-President Rudi Vervoort daar formeel te laten reageren op de vele vragen, want op deze manier kan het niet verder. Geweld tegen politie- en hulpdiensten is de laatste maanden schering en inslag aan het worden. Het wordt tijd dat daar een krachtig signaal vanuit gewestelijke hoek tegen gelanceerd wordt.”

Het gebeurde al enkele keren dat de hulpdiensten naar een aangestoken brand gelokt werden gelokt om dan van daaruit belaagd te worden. “Dat is absoluut ontoelaatbaar”, is Debaets duidelijk. “Deze mannen en vrouwen verdienen alle respect. Deze laffe aanvallen moeten dringend en kordaat aangepakt worden, want dit heeft geen plaats in onze samenleving. In 2019 vonden er nog 43 incidenten plaats waarbij de Brusselse brandweerdiensten slachtoffer werden van fysieke of verbale agressie, waaronder de intussen helaas al wat ‘traditionele’ relletjes op oudejaarsavond. Die problematiek moet nù gecounterd worden.”

Actieplan

Volgens Debaets moet er ook werk gemaakt worden van een gecoördineerd actieplan tussen de zes Brusselse politiezones. “Bij de opmaak van het nieuw gewestelijk veiligheidsplan moet hier de nodige aandacht aan besteed worden”, aldus de CD&V-politica, die ook in de politieraad van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene zetelt. “Alleen door over de verschillende zones heen de neuzen in dezelfde richting te zetten en gecoördineerd te werk te gaan, kunnen we deze kwalijke trend een halt toeroepen. Door verdeeld op te treden, spelen we enkel in de kaart van deze laffe belagers, die zich al te makkelijk onschendbaar wanen. Streng en gezamenlijk optreden is nu de boodschap.”

3 weergaven0 opmerkingen
bottom of page